Web planet

Hoeveel privacy heb jij op je werk?

Geplaatst op

Heb jij je ooit afgevraagd of je baas kan zien wat je de hele dag op je computer doet? Het antwoord is ja. Je werkcomputer is niet zo privé als je denkt en met behulp van technologie zoals firewalls en monitoringsoftware kan je baas elk bestand zien dat je opent, elke website die je bezoekt en zelfs elk woord dat je typt.

Hoewel de meeste bedrijven alleen toegang hebben tot deze informatie als ze al vermoeden dat je niet goed bezig bent, is het veilig om aan te nemen dat je op een bepaald niveau wordt gemonitord. Als je denkt dat je weg kunt komen met het opzoeken van expliciete content, het stelen van bedrijfsgegevens of het verrichten van nevenactiviteiten op werk zoals een bv oprichten door enkele bestanden te verwijderen en je browsergeschiedenis te wissen, heb je het mis. Hier zijn een aantal dingen die jouw werkgever waarschijnlijk kan zien.

E-mails

Veel bedrijven archiveren alle e-mails voor onbepaalde tijd. Het is mogelijk dat medewerkers dit niet beseffen. Organisaties kunnen hun postarchief om verschillende redenen doorzoeken, zoals de ontdekking van een rechtszaak. Een overheidsinstantie kan op verzoek van een krant een zoekactie uitvoeren naar aanleiding van een openbaar dossier. E-mails die geen verband houden met het verzoek kunnen in de zoekopdracht naar voren komen, inclusief persoonlijke e-mails.

Browsergeschiedenis

Een werkgever kan het internetgebruik van een werknemer eenvoudig monitoren en rapporteren omdat al het uitgaande netwerkverkeer door een router of firewall stroomt die deze mogelijkheid biedt. Wanneer je bijvoorbeeld op kantoor bent, is je computer verbonden met het lokale netwerk (LAN). Om veiligheidsredenen zit er een apparaat tussen het bedrijf LAN en het openbare internet – een firewall. Het maakt netwerkverkeer naar websites die uitgaan mogelijk, en controleert en beperkt zorgvuldig de toegang tot het inkomende netwerk.

Je telefoon

De meeste bedrijven hebben een internetfilter geïnstalleerd. Deze software kan alle internetactiviteiten volgen vanaf elke computer of apparaat op het netwerk, inclusief je mobiele telefoon die verbinding maakt met het Wi-Fi netwerk op kantoor.

Je locatie

Veel grote IT-providers bieden betaalbare mobiele producten zoals MaaS360 aan die werkgevers in staat stellen om draagbare apparaten streng te controleren. Werkgevers kunnen op afstand verloren gegane apparaten die kwijtgeraakt zijn de toegang ontzeggen tot bedrijfsgegevens, evenals software op afstand installeren en verwijderen. Op apparaten van het bedrijf is dit sowieso het geval, maar dit kan ook afgedwongen worden voor apparaten waar bedrijfsgegevens op staan of apparaten die toegang hebben tot bedrijfsgegevens. Dit komt voor wanneer werknemers ontslagen worden om vertrouwelijke gegevens redden.

Alles wat je schrijft

Er bestaat veel software voor werkgevers om op de computers van werknemers te installeren die in wezen hackprogramma’s zijn. De verkopers en werkgevers beschouwen zichzelf als ethische hackers wanneer ze legaal worden gebruikt. Deze programma’s kunnen bijvoorbeeld vaak bescherming bieden tegen een malafide werknemer die een lijst met creditcards of sociale zekerheidsnummers per e-mail verstuurt. Deze programma’s uploaden vaak activiteiten in realtime naar een cloud voor controle door de werkgever en kunnen items bevatten zoals browsergeschiedenis, screenshots die om de zoveel minuten worden genomen wanneer een Excel- of Word-doc geopend is, ingevoerde toetsaanslagen en screenshots van e-mails bij het openen.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden