Web planet

Wat doet een accountant?

Geplaatst op

Als accountant ben je verantwoordelijk voor het opstellen van rekeningen, budgettering en het beheren van financiële informatie. Je kunt ook klanten adviseren en helpen, of dat nu particulieren of internationale bedrijven zijn, bij financiële situaties. Kortom, een Accountantskantoor helpt je graag om de financiële situatie in de gaten te houden. Laten we snel verder kijken naar het boeiende beroep van accountant. 

De taken van een accountant

De kerntaken van een accountant zijn doorgaans het voorbereiden en onderzoeken van de financiële administratie en ervoor zorgen dat de informatie actueel en accuraat is. Je kunt je echter specialiseren in bepaalde gebieden, zoals forensische accountancy of belastingen, of je richten op meer specifieke onderdelen van de financiële afdeling van een bedrijf.

Typische taken en verantwoordelijkheden van een accountant zijn hieronder genoemd. 

Het opstellen van rekeningen en belastingaangiften

Bewaken van uitgaven en budgetten, controleren en analyseren van financiële prestaties

Financiële prognoses en risicoanalyse, adviseren over hoe kosten kunnen worden verlaagd en winsten verhoogd Opstellen en presenteren van financiële en budgetrapporten

Ervoor zorgen dat de financiële staten en dossiers in overeenstemming zijn met de wet- en regelgeving

Bijhouden van de boekhouding en systemen.

Accountant werkomgeving en werktijden

Werktijden en werkplek

Accountants werken over het algemeen in een kantooromgeving tussen 9 en 5. Dit kan variëren, afhankelijk van je functie en voor wie je werkt. Accountants werken echter meestal langer tijdens drukke perioden van het jaar, zoals het einde van de belastingmaand en het einde van het boekjaar.

Als je voor een groot bedrijf werkt, ben je vaak in hun kantoor gevestigd en werk je nauw samen met de financiële, management- en operationele teams. Soms zijn lokale en internationale reizen nodig om cliënten te bezoeken als je bij een accountantskantoor werkt of je eigen praktijk runt.

Als je als zelfstandige werkt of flexibel bent met je werkgever, kun je de mogelijkheid hebben om vanuit huis te werken.

De belangrijkste vaardigheden om accountant te worden

Naast kwalificaties en opleiding zal een functieomschrijving voor een accountant waarschijnlijk enkele of alle van de volgende vaardigheden omvatten:

Verbeterde numerieke en kwantitatieve vaardigheden

Deze vaardigheden zijn belangrijk omdat je te maken krijgt met alle aspecten van financiën, zoals budgetten en prognoses.

Geavanceerde analytische en probleemoplossende vaardigheden

Je hebt sterke analytische vaardigheden en een uitstekend oog voor detail nodig, aangezien je financiële prestaties zult analyseren en belangrijke documenten zult behandelen. Je zult ook te maken krijgen met complexe gegevensreeksen.

Tijdbeheer en organisatie

Werken in de accountancy betekent dat je te maken krijgt met strikte deadlines en dat je een systeem moet hebben om je verantwoordelijkheden en prioriteiten in de gaten te houden.

Communicatie

Je moet niet alleen communiceren met verschillende teams, maar ook vaak met cliënten. je moet in staat zijn om complexe informatie op een duidelijke en begrijpelijke manier over te brengen.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden