Web planet

Waarom is een derdenverklaring zo nuttig?

Geplaatst op

Soms is een verklaring van een externe deskundige, zoals een accountantskantoor, een financiële dienstverlener of een brancheorganisatie, nodig waarin de inkomstenderving wordt bevestigd. Dit is een zogeheten derdenverklaring. Wat houdt het precies in en waarom is het zo nuttig?

Onderdeel van de boekhouding

In feite is een derdenverklaring een samenvatting van wat het bedrijf feitelijk heeft ervaren als gevolg van het feit dat het zaken deed met bepaalde personen. Met andere woorden, het is een boekhouding van verkregen inkomsten. Als ondernemer moet je bekwame boekhoudkantoren inhuren zodat je jouw uitgaven kunt documenteren en volgen.

Waarom heeft een bedrijf soms inkomstenverlies?

Er zijn een aantal dingen die ertoe kunnen leiden dat een bedrijf inkomsten misloopt. Het meest voor de hand liggend is natuurlijk als het bedrijf een daadwerkelijk verlies lijdt (geld dat daadwerkelijk wordt uitgegeven). Een bedrijf kan echter ook inkomsten derven doordat het zaken doet met bepaalde personen, waardoor inkomsten worden gegenereerd die pas veel later door het bedrijf worden gezien.

Praktijkvoorbeeld

Laten we een praktijkvoorbeeld nemen. Een kleine projectontwikkelaar kan een overeenkomst hebben gesloten met een huurder die een woning koopt die is gebouwd en klaar is om er gedurende een bepaalde periode in te wonen. In dit voorbeeld zou de onderneming huur moeten betalen aan de huurder, maar zou zij gedurende een bepaalde periode geen inkomsten van de huurder zien. Gedurende die periode zal de huurder inkomsten genereren die door het bedrijf worden geregistreerd. Maar uiteindelijk zal de huurder verhuizen en zal het bedrijf opnieuw inkomsten beginnen te krijgen. Maar tegen de tijd dat dit gebeurt, heeft de oorspronkelijke ontwikkelaar een aanzienlijk bedrag uitgegeven aan het onroerend goed. Daardoor wordt het bedrijf met een nieuwe rekening wordt geconfronteerd. En de rekening zal hoogstwaarschijnlijk van de projectontwikkelaar komen.

Waarom een derdenverklaring goed van pas komt

De bovenstaande situatie kan ontstaan omdat de ontwikkelaar een risico op het bedrijf heeft genomen en in het bedrijf geloofde. En zij moeten hun eigen positie dekken. Als gevolg daarvan vorderen zij de rekening van de bedrijfseigenaar. Maar dit is ook een voorbeeld van het nemen van te veel risico. Dit is niet iets wat door de meeste accountants zou worden aanbevolen. Het bedrijf zou idealiter gericht moeten zijn op het maken van inkomsten en het vastleggen daarvan, terwijl het bedrijf het risico op de zaak neemt. Het is belangrijk dat dergelijke situaties worden vastgelegd en bevestigd met een derdenverklaring, om juridische problemen te voorkomen. Dit maakt een dergelijk document zeer nuttig.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden