Heb je een lange tijd thuis gezeten na ongewenst ontslag of door ziekte en ben je met behulp van een outplacement bureau geholpen aan een nieuwe baan? Dan kan dit blog voor jou handig zijn om door te lezen voordat je begint. De eerste dag in je nieuwe functie biedt waardevolle mogelijkheden om een fantastische eerste indruk te maken. Het is normaal om een mix van spanning en zenuwen te voelen als je aan een nieuwe baan begint en die eerste dag kan zelfs voor de meest getalenteerde professional ontmoedigend zijn. Maar het is belangrijk om het gevoel van angst te overwinnen en je waarde voor het bedrijf te bewijzen.

Belangrijke tips voor het starten van een nieuwe baan

Misschien heb je in de sollicitatie procedure al veel onderzoek gedaan naar je nieuwe bedrijf, maar nu is het tijd om je geheugen op te frissen. Herinner jezelf aan belangrijke feiten over de organisatie, zodat je in gesprek kunt gaan met nieuwe collega’s.

Je eerste dag op het werk vraagt om extra zorg en planning. Controleer de vervoersschema’s of de beschikbaarheid van parkeerplaatsen, zodat je op tijd kunt aankomen. Controleer alle startinformatie die je hebt ontvangen, waaronder welke verdieping je moet bereiken en wie je  dingen moet vragen, en als je ergens niet zeker van bent, neem dan contact op met de HR-afdeling. Als je ze nog niet hebt ingevuld, neem dan persoonlijke informatie zoals je fiscaal dossiernummer, gegevens van je bankrekening en pensioenfonds mee als je nieuwe werkgever hierom vraagt.

Neem een positieve houding aan

Zet je zenuwen aan de kant en begin je nieuwe baan met een positieve instelling. Als je terugdenkt aan de vaardigheden en kwaliteiten die je tot op dit punt hebt ontwikkeld, kan dit je vertrouwen verder versterken.

Wees zelfverzekerd en uitgaand

Je eerste dag op de baan zal waarschijnlijk een gestage stroom van introducties, ontmoetingen met nieuwe gezichten en het leren van de namen van collega’s met zich meebrengen. Als je moeite hebt om een naam te onthouden aarzel dan niet om het nog eens te vragen. je zult snel de ‘wie is wie’ van je nieuwe werkplek onder de knie krijgen.

Het helpt ook om jezelf met vertrouwen voor te stellen aan collega’s die je tegenkomt zelfs als ook zij je naam niet onmiddellijk onthouden.

Denk na over je inleidende boodschap

Wees bereid om informatie over jezelf te delen als daarom gevraagd wordt of wanneer je aan nieuwe collega’s wordt voorgesteld. Vermijd een uitgebreid levensverhaal of kritiek op eerdere functies. Het is niet nodig om alles over jezelf te onthullen; je achtergrond en een beetje over jou als persoon zou genoeg moeten zijn. Het creëren van een professionele eerste indruk is belangrijk voor het opbouwen van sterke werkrelaties.

Blijf neutraal

Een van de ergste dingen die je kunt doen als je aan een nieuwe baan begint, is betrokken raken bij de kantoorpolitiek of roddels. Als gesprekken met een collega zich omdraaien om te roddelen, accepteer dan beleefd hun mening, zonder dat dit aanleiding geeft tot controverse.