Web planet

Schotelantenne installeren: hoe doe je dat?

Geplaatst op

Een schotelantenne maakt gebruik van een parabolische reflector waarmee het signalen opvangt. Deze reflector is bij iedereen beter bekend als de schotel waar een antenne in bevestigd is voor betere ontvangst. Door de vorm heeft de schotel een hoge richtingsgevoeligheid en kan het beter signalen opvangen. Genoeg over de werking van de schotelantenne, je wilt natuurlijk weten hoe je die zelf kunt installeren. In dit artikel leggen we in enkele stappen uit hoe je een schotelantenne aan huis installeert. Wil je een schotelantenne aan je camper, caravan of boot installeren, houd er dan rekening mee dat de stappen licht afwijken.

Stap 1: de muurbevestiging monteren

Voordat je de schotelantenne in elkaar zet begin je met zoeken naar een geschikt plek om de antenne op te hangen. Houd rekening met de stand van de muurbevestiging, zodat de antenne goede ontvangst heeft en er geen obstakels zijn tussen de schotel en de satelliet.

Als je een geschikte plaats hebt gevonden ga je de muurbevestiging monteren door gaten in de muur te boren. Bevestig de standaard met stevige schroeven en eventueel een muurplug.

Stap 2: de optimale antennestand bepalen

Als je de schotelantenne gaat installeren is het raadzaam om tijdens de installatie een ontvanger te gebruiken die op de antenne aangesloten is, bijvoorbeeld een RSSI- of signaalniveau-indicator. Met de indicator bepaal je de optimale stand van de antenne, waarna ja deze met behulp van de bevestigingsschroeven vastzet.

Stap 3: de kabels trekken

Voordat je de coaxkabel van de antenne naar je meterkast trekt, moet je het isolatieplastic om de kabel op maat knippen. Sluit vervolgens twee F-connectoren aan op beide uiteinden van de kabel. Het ene uiteinde sluit je aan op de ontvanger op de schotelantenne en het andere uiteinde op de ontvanger in de meterkast.

Stap 4: bijstellen voor goede ontvangst

Als je alles hebt geïnstalleerd kun je de ontvangst finetunen. Zet de tv-ontvanger aan, kies de satelliet en bepaal met behulp van de signaalindicator op je tv of de schotelantenne nog bijgesteld moet worden. Indien nodig beweeg je de schotel voor een beter signaal.

Tip! Heb je hulp nodig bij het kiezen van de ideale schotelantenne voor jou toepassing? Ga dan naar de website van De Schotelshop waar je handige tips vind om de juiste schotelset te kiezen, zoals tips voor het kiezen van de juiste soort en diameter.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden