Web planet

Regels voor pasfoto’s op een paspoort of identiteitskaart

Geplaatst op

Voor een geldig identiteitsbewijs dien je volgens de regels een pasfoto aan te leveren bij de gemeenteambtenaar. Een reguliere pasfoto die je op school hebt laten maken volstaat bijvoorbeeld niet. In dit blog leggen we uit welke regels er zijn verbonden aan een pasfoto voor jouw ID-kaart.

Afmetingen van een pasfoto

De afmeting van de pasfoto is vast: 3,5 cm breed en 4,5 cm lang. Binnen de foto moet het gezicht ook nog minimale afmetingen hebben. Zo moet bij volwassenen het gezicht minimaal 2,6 cm en maximaal 3,0 cm zichtbaar zijn in de lengte. Voor de breedte geldt voor alle leeftijdsklassen een minimale breedte van 1,6 cm en maximaal 2,0 cm.

De foto heeft een minimale kwaliteitseis

Jouw pasfoto wordt gebruik voor officiële doeleinden zoals een paspoort of een identiteitsbewijs. Daarom moet de foto in kleur genomen worden met voldoende contrast. Een bewerkte foto is te allen tijde verboden. Bovendien geldt er een minimale resolutie van 400 dpi. Hierdoor weet je zeker dat de foto scherp is en van realistische kleur is voorzien.

Verplichte standaardachtergrond bij pasfoto’s

De pasfoto gaat gebruikt worden op officiële documenten. Hierdoor moet er zo weinig mogelijk ruis zijn op jouw foto. Daarom zijn er drie geldige achtergronden: lichtblauw, wit of lichtgrijs. De achtergrond dient altijd egaal te zijn. Een verschil in kleur van wit naar lichtblauw wordt bijvoorbeeld afgekeurd. Daarnaast is zichtbare schaduw niet toegestaan.

De positie en weergave van het gezicht

Bij een pasfoto is het niet toegestaan om je hoofd te bedekken, tenzij je kunt aantonen dat dit om godsdienstige redenen moet. Verder moet je altijd je gezicht en ogen in één oogopslag kunnen zien. De oren hoeven dus niet per se vrij te zijn. Het hoofd moet precies recht op de foto staan, zodat de foto vrijwel symmetrisch is.

Zelf doen of naar de fotograaf?

Er zijn behoorlijk veel eisen bij het aanleveren van een pasfoto voor officiële identiteitsbewijzen. Met de bovenstaande regels kom je al een heel eind. Wil je er echter zeker van zijn dat jouw foto wordt goedgekeurd? Bezoek dan altijd een pasfotograaf zoals Foto Herder. Zij weten van alle regels af en hebben een vaste opstelling voor snelle pasfoto’s. In de meeste gevallen loop je ook zonder afspraak binnen 5 minuten naar buiten met een geldige pasfoto voor jouw nieuwe identiteitsbewijs.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden