Web planet

Hoe word je specialist in industrieel onderhoud?

Geplaatst op

Industrieel onderhoudsmonteurs leren vaak hun vaardigheden meestal op het werk. Ze beginnen met het uitvoeren van eenvoudige taken en het kijken naar en leren van geschoolde onderhoudswerkers. Daarom is er al jaren een tekort aan industrieel onderhoudsmonteurs. Hoe kun je ervoor zorgen dat je dit vak, waar je tegenwoordig altijd baanzekerheid hebt, onder de knie krijgt.

Leer je weg via een opleiding

Voor het vak industrieel onderhoud leer je een aantal basisvaardigheden op de middelbare school. Die je vervolgens door kunt ontwikkelen via technisch onderwijs, MBO, of HBO. Cursussen in mechanisch tekenen, elektriciteit, houtbewerking, lezen van blauwdrukken, wiskunde en computers zijn nuttig. Onderhouds- en reparatiemedewerkers doen vaak werk op het gebied van elektriciteit, loodgieterij, verwarming en airconditioning of schilder- en dakwerkzaamheden. Werknemers moeten een goede kennis hebben van veel reparatie- en onderhoudstaken.

Leren door te werken

Algemene onderhouds- en reparatiemedewerkers beginnen meestal met het kijken naar en het leren van geschoolde onderhoudsmedewerkers. Ze beginnen met eenvoudige taken, zoals het repareren van lekkende kranen en het vervangen van gloeilampen. Na het opdoen van ervaring gaan algemene onderhouds- en reparatiemedewerkers over tot moeilijkere taken, zoals het reviseren van machines of het bouwen van muren. In dit geval komt industrieel onderhoud echt om de hoek kijken.

Sommige algemene onderhouds- en reparatiemedewerkers leren hun vaardigheden door andere soorten reparatie- of bouwvakkers bij te staan, zoals machineherstellers, timmerlieden of elektriciens.

Belangrijke competenties van industrieel onderhoud monteurs

Klantgerichtheid

Industrieel onderhoudsmonteurs hebben dagelijks contact met klanten. Je moet vriendelijk zijn en in staat om vragen van klanten te beantwoorden.

Vaardigheid met handen en ogen

Veel reparatie- en onderhoudstaken, zoals het repareren van kleine apparaten, het aansluiten of bevestigen van componenten en het gebruik van handgereedschap, vereisen een vaste hand en een goede hand-oog coördinatie.

Het kunnen constateren van problemen

Werknemers vinden, diagnosticeren en repareren problemen. Je voert tests uit om de oorzaak van problemen te achterhalen voordat je de apparatuur gaat repareren.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden