Geplaatst op
Een scheiding is vervelend. Dat er veel bij komt kijken, zoals afspraken die gemaakt moeten worden, maakt het hele proces alleen maar vervelender. Zo moeten er bijvoorbeeld afspraken worden gemaakt over de kinderen. Gelukkig kan je altijd een echtscheidingsadvocaat inschakelen om je te helpen. De te volgen stappen bij een echtscheiding hebben we hieronder op een rij gezet.
Afspraken maken
Het eerste wat je moet doen is afspraken maken met je partner. Zorg dat je op één lijn zit wat betreft de kinderen, de woning, de verdeling van spullen en eventuele schulden. Heb je voor of tijdens het huwelijk afspraken gemaakt bij de notaris over de bezittingen? Dan heb je huwelijke voorwaarden die gelden tijdens de scheiding. Indien het niet lukt om afspraken te maken, dan kun je gebruik maken van een mediator.
Scheiden met advocaat
Lukt het de mediator ook niet om jullie afspraken te laten maken? Of wilt een van de twee geen mediator? Dan kun je een echtscheidingsadvocaat inschakelen. Deze komt op voor jouw belangen en onderhandelt met de advocaat van de tegenpartij.
Tijdelijke maatregelen
Het is goed om tijdelijke maatregelen te nemen tot de scheiding definitief is. Bijvoorbeeld over jullie kinderen of over de bezittingen. Probeer deze afspraken met je partner te maken. Lukt dat niet? Dan kan je advocaat bij de rechter om een voorlopige voorziening vragen; dat is een tijdelijke maatregel.
Scheiding aanvragen bij rechter
Voor het aanvragen van een echtscheiding bij de rechtbank is een advocaat verplicht. Deze kan een scheiding aanvragen, zowel op eenzijdig als gemeenschappelijk verzoek. Heb je met je partner, al dan niet met tussenkomst van een mediator, afspraken kunnen maken? Dan kunnen jullie samen één advocaat nemen en de scheiding aanvragen. Is het maken van afspraken niet gelukt? Dan kan jouw advocaat de scheiding aanvragen.