Piloten moeten de veiligheid van iedereen aan boord en op de grond garanderen. Hun acties kunnen voorkomen dat er ongelukken gebeuren tijdens een reguliere vlucht. Daarom moet je, voordat je fulltime piloot kunt worden, urenlang in een vliegsimulator zitten en trainen voor elke mogelijke situatie – van aanvaringen met vogels, motorstoringen tot slecht weer.

Wanneer je, als passagier, over de passagiersbrug naar beneden loopt, kun je je zorgen maken over de vlucht. Je bent misschien een beetje bang. Maar je kunt veel vertrouwen hebben in de piloten die met je vliegtuig vliegen. Zij hebben een intensieve piloten opleiding afgerond en blijven gedurende hun hele carrière trainen, ook in de vluchtsimulator.

 

Wat zijn Flight Simulators

Piloten zitten regelmatig in een simulator om situaties na te bootsen. Er zijn  drie soorten:

  • Aviation Training Device of ATD. Dit is een simulator die piloten een platform biedt om hun basisvaardigheden te trainen en een Private Pilot License (PPL) te behalen.
  • Flight Training Device of FTD. Dit is een meer geavanceerde versie van een simulator. Deze variant heeft 4 verschillende levels, waarbij elk niveau verschillende eisen stelt aan de piloot. Elk niveau heeft een verschillende vliegomstandigheden, systeemmodellering en andere technologische vereisten.
  • Full Flight Simulators of kortweg FFS. Dit is het meest geavanceerde type simulator dat er bestaat. Er zijn 4 niveaus, variërend van de letter A tot en met D. Alle Full Flight simulatoren vereisen een bepaald type bewegingssysteem. De twee hoogste niveaus (C en D) moeten beeld van de omgeving geven. Niveau D simulatoren hebben ook cockpitgeluiden en andere bewegings- en visuele effecten nodig.

 

Vaardigheden blijven trainen

Nadat piloten hun vliegbrevet hebben ontvangen en voor een luchtvaartmaatschappij zijn gaan werken, moeten ze elke 6 maanden (als het om commerciële luchtvaart gaat) of elke 12 maanden (als het om particuliere luchtvaart gaat) hun vaardigheden in verschillende situaties testen. In de tijd tussen deze testen trainen piloten nog steeds hun vaardigheden in simulatoren.

Simulatorwerk is een belangrijke factor als je je carrièrestappen wilt maken als piloot. Het laat je werkgever zien dat je een toegewijde, hardwerkende professional bent. Maar het telt niet mee voor je totale aantal vlieguren.

 

Keer op keer blijkt na onderzoek van een vliegtuigcrash dat piloten van vandaag de dag zeer bekwame mensen zijn, die het beste zijn in wat ze doen. Vooral in de commerciële luchtvaart ligt het niveau hoog. Dit kan worden toegeschreven aan de vele vluchten die ze dagelijks vliegen. Het werk in de Flight Simulator geeft ook een belangrijke bijdrage aan hun vaardigheid.

De volgende keer dat je aan boord van een vliegtuig gaat, vergeet niet dat je in veilige handen bent en dat deze mensen hun best gaan doen om het vliegtuig veilig op de plaats van de bestemming te brengen.