‘De arbeidsmarkt verandert’ is een zin die je vast honderden keren hebt gehoord de laatste tijd. En hoewel het niet direct heel veel zegt is het zeker niet onjuist. Specifieker gezegd zijn er zowel aan de vraagzijde van de arbeidsmarkt als de aanbodzijde veranderingen continu veranderingen gaande. Daarom blijft het voor zowel bedrijven én recruiters belangrijk om trends in de gaten te houden en er op in te springen. In deze blog zetten we een aantal belangrijke trends op een rijtje.

Online recruitment, zeker nu

Een voor de hand liggende trend, gezien de roerige tijd waarin we leven, is de noodzaak voor online recruitment. Hoewel er aan de ene kant genoeg bedrijven zijn die mensen moeten laten gaan, zijn er ook genoeg bedrijven die kansen hebben om te groeien. Daar horen nieuwe mensen bij, maar persoonlijke gesprekken voeren en mensen vinden is lastig. Online recruitment mogelijkheden zijn dan ook de orde van de dag. Dit houdt in mensen effectief benaderen via social media en de juiste infrastructuur hebben om online mensen te interviewen of testen om een goed beeld te krijgen.

Bedrijfscultuur staat bovenaan

We hebben ook wel gezien in deze tijden dat de bedrijfscultuur en hoe ze zich profileren naar de buitenwereld een van de belangrijkste punten is van een bedrijf. De ‘bedrijfscultuur’ moet goed zijn en de juiste zaken uitdragen die het ideale personeel ook aanspreekt. Niet voor niets komt bedrijfscultuur als een van de belangrijkste factoren van een baan naar boven bij enquêtes onder (jonge) mensen op de arbeidsmarkt. Aan de basis hiervan staan natuurlijk de kernwaarden en missie van het bedrijf.

Diversiteit op de juiste manier

De focus op cultuur geeft ook meer druk op het selecteren zonder vooroordelen en streven naar een juiste vorm van representatie. Dit wordt ook ondersteund door het feit dat ondernemingen met ‘voldoende’ diversiteit over het algemeen beter presteren dan het industriegemiddelde. Daarnaast is het voor bedrijven niet meer mogelijk om hun ogen te sluiten voor dergelijke maatschappelijke problemen. Het is echter niet makkelijk om dit op een goede manier aan te pakken. De juiste testprogramma’s en andere ontwikkelingen helpen wel bij het elimineren van (on)bewuste vooroordelen in het selectieproces.