Web planet

Application packaging: wat het is en hoe het werkt

Geplaatst op

Vandaag hebben we het over application packaging. Dit artikel zal nuttig zijn voor iedereen die geïnteresseerd is in het onderwerp – of je nu nieuw bent op dit gebied en er meer over wilt weten, of juist heel veel ervaring hebt en je kennis even wilt opfrissen.

Waarom application packaging?

We leven in een door Windows gedomineerde wereld, of we het nu leuk vinden of niet. En bijna alle pc’s machines hebben verschillende hardware.

Zoals we allemaal weten, kun je niet zomaar een programma naar Windows kopiëren en verwachten dat het werkt. In plaats daarvan moet het een installatieproces doorlopen waarbij de wortels van het programma zich diep in het systeem verankeren.

Meestal gaat dit proces goed. Maar soms beïnvloeden de installaties van deze programma’s andere toepassingen op verrassende en onverwachte manieren. Soms kan dit ook zeer negatieve gevolgen hebben, zoals het per ongeluk installeren van virussen. Daarom moet je af en toe Windows volledig opnieuw installeren.

Voor een groot bedrijf is het onderhoud van laptops en pc’s een grote kostenpost. In feite is het opnieuw installeren van besturingssystemen en hardware een van de meest voorkomende dagelijkse routines voor de afdeling technische ondersteuning. Als er nou een manier was om desktop applicaties te installeren binnen hun eigen geïsoleerde “bubbels” op het systeem, op een zodanige manier dat hun installatie geen invloed heeft op de kern OS of andere programma’s, dan zou dit het bedrijf veel geld besparen. Dat is nou precies waar application packaging, bijvoorbeeld van bedrijven als Teconomy, voor zorgt. Kijk voor meer informatie op teconomy.nl.

Hoe werkt het?

Applicatieverpakkingen kunnen bijna worden opgevat als een soort virtualisatie die op het OS zelf draait. Voordat je een nieuw programma installeert, gebruik je speciale software om het een eigen virtuele omgeving te geven. Binnen deze omgeving heeft de applicatie toegang tot een eigen set van virtuele systeembronnen (registers, bestanden etc.).

Op deze manier kan je het programma installeren zonder dat het van invloed is op het onderliggende besturingssysteem. En de applicatie zelf blijft zo geïsoleerd dat virussen en malware het niet kunnen aantasten. Maar dit is geen magische pil. Applicatieverpakkingen helpen niet als eindgebruikers allerlei ongeautoriseerde software rechtstreeks op hun machines installeren. Daarom moet jouw bedrijf nog steeds een beleid opstellen en handhaven rond dit soort activiteiten op de hardware van het bedrijf.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden