Web planet

9 essentiële eigenschappen voor een ERP-systeem

Geplaatst op

Een ERP-systeem kan uw organisatie sterk veranderen. Mocht u nog niet bekend zijn met een ERP-systeem, dan kunt u hier lezen wat ERP is.

U heeft besloten om ofwel te investeren in een ERP-systeem om een betere efficiëntie en winstgevendheid te bereiken of om uw oude systeem te vervangen. Terwijl u de verschillende opties die voor u beschikbaar zijn doorzoekt, kijken we eerst eens naar de ERP-functies die volgens ons essentieel zijn voor elke oplossing die het waard is om in te investeren.

1.Integratie

Hetgeen dat duidelijk moge zijn over uw nieuwe ERP-systeem implementatie, is dat het zelden een duidelijk en eenvoudig proces is. Problemen met integratie doen zich op meerdere niveaus voor. Ten eerste, deze lijst bevat een aantal afzonderlijke modules (zie hieronder), die foutloos geïntegreerd moeten worden om uw nieuwe ERP-systeem zijn doel te laten dienen.

Ten tweede, bijna alle bedrijven vereisen uitbreiding van extra systemen, die geen deel uitmaken van hun nieuwe ERP-oplossing, om aan hun unieke behoeften te kunnen voldoen. Als zodanig, om toekomstige rompslomp en complicaties te voorkomen, zorg ervoor dat uw nieuwe oplossing de mogelijkheid heeft om te werken met andere systemen.

2. Hosting opties

Veel aanbieders van ERP-oplossingen houden ervan om hun ideeën over welke hostingoptie ze zelf de voorkeur geven aan hun klanten te pushen. Dit is op zijn zachtst gezegd zeer beperkend. U moet zelf kunnen beslissen of u uw nieuwe oplossing wilt laten hosten op uw eigen servers (ERP op locatie), op een cloud, of een hybride cloud (wanneer een bedrijf een mix van publieke en private clouddiensten gebruikt). Elk bedrijf is anders. Ze hebben allemaal hun eigen beveiligingsproblemen, update- en configuratievereisten en flexibiliteitsbehoeften. Dit is de reden waarom het aanbieden van verschillende hosting opties op deze lijst van must-have ERP-functies staat.

3. Gebruiksmogelijkheden

We weten allemaal dat ERP-oplossingen complexe systemen zijn met een keur aan functionaliteiten die u idealiter moeten helpen bij het uitvoeren van al uw bedrijfsprocessen. Is de oplossing echter niet gebruiksvriendelijk en te ingewikkeld om te gebruiken, dan schieten al die functionaliteiten hun eigen doel voorbij en schaden ze de productiviteit van uw bedrijf. Vraag daarom altijd eerst een demo aan alvorens te beslissen over een nieuw ERP-systeem.

4. Schaalbaarheid van het platform

Uw bedrijf is geen statische en rigide entiteit. Uw ERP-systeem moet dit daarom ook niet zijn. U bent zich ervan bewust dat, zodra u besluit om uw ERP-systeem bij te werken, het u wat zal gaan kosten. Dit is des te meer reden om ervoor te zorgen dat uw ERP-provider u een schaalbare oplossing biedt die zich aanpast aan uw toekomstige behoeften. Anders wordt u ofwel gedwongen om uw oplossing te veranderen om de paar jaar, of beginnen met behulp van extra toepassingen om alle zakelijke behoeften te voldoen.

5. Flexibiliteit en mobiliteit

Mobiele toegang is niet langer een futuristische ERP-functie. Nu veel werknemers toegang tot gegevens en workflows hebben met hun eigen apparaten, is het hebben van een mobiele versie een must. Niet alleen zal een mobiel-vriendelijk ERP-dashboard uw medewerkers onderweg toegang geven, het geeft u ook de mogelijkheid om te zien hoe uw bedrijf het op een bepaald moment in de tijd doet.

6. CRM en Sales Management

Velen zullen beargumenteren dat CRM en Sales Management de uitgangspunten zijn van uw gehele bedrijfsvoering. U ontvangt een verkooporder, die vervolgens leidt tot inkoop, productie of dienstverlening en eindigt bij een tevreden klant. Daarom is deze tool meestal een onderdeel van de kernfunctionaliteit van ERP.

7. Financiën en boekhouding

Naarmate uw bedrijf groeit, zult u het hebben van een Financial Management module als onderdeel van uw ERP-oplossing zeer op prijs stellen. Het idee is om een uitgebreid platform te krijgen dat zal helpen om de financiële operaties te stroomlijnen. Door de integratie met andere modules zullen Financial en Accounting uw cashflows bijhouden en u op elk moment een momentopname van uw financiële prestaties geven.

8. HR-management

Human Resources Management is niet langer alleen een administratieve taak. Een goed ERP-systeem moet een HR Management-module hebben met geavanceerde functies zoals tijd- en aanwezigheidsmanagement, beheer van personeelsbeloningen, risico- en nalevingsbeheer, enz. om de leidinggevenden van het bedrijf in staat te stellen de belangrijkste bron – de mensen – te bewaken en te verzorgen.

9. BI-rapporten

De hulpmiddelen van de bedrijfsintelligentie zijn onontbeerlijk voor stafmedewerkers om een 360 graadoverzicht van hun ondernemingen te krijgen. Het stelt het bedrijf in staat om al haar verzamelde informatie om te zetten in actiegerichte scherpzinnigheid om de prestaties van het bedrijf te analyseren en betere beslissingen te nemen.

Slotwoorden

Als het gaat om het kiezen van een ERP-oplossing voor uw bedrijf, kies er een die een solide en toch flexibele infrastructuur heeft die sterk genoeg is om uw bedrijfsprocessen te stroomlijnen.

Gerelateerde berichten

Tips bij het vinden van een baan in de ICT

Heb jij net een opleiding afgerond binnen de ICT, dan is het natuurlijk van belang om zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Alleen in de praktijk is...

Lees meer

Over ons

Als je op de hoogte wilt zijn van diverse interessante topics en meer technieken wilt leren kennen waar jij als ondernemer je voordeel mee kunt doen, dan raden we je zeker aan om de publicaties op onze site te lezen. Zo blijf je op de hoogte van de innovaties binnen het werkveld.

Contactgegevens

Via info @ webplanet.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden