Geplaatst op
Je businessplan is een blauwdruk voor hoe je bedrijf eruit gaat zien. Ga je bijvoorbeeld een bv oprichten, dan moet je een gedetailleerd businessplan schrijven. Je hebt een duidelijk idee van hoe je eerste paar jaar van de activiteiten zullen gaan. Je zult zelfs in staat zijn om het te gebruiken als een instrument om de financiering af te ronden en nieuwe partners en huurders aan te trekken. De keerzijde is natuurlijk dat een slecht of zwak businessplan een anders haalbare organisatie in gevaar kan brengen. Het probleem met businessplannen is dat ondernemers meestal zo enthousiast zijn om aan de slag te gaan, dat ze zich door het planningsproces haasten en nooit op zoek gaan naar feedback van derden, waardoor hun plannen doorzeefd zijn van talrijke gebreken. Deze 3 gebreken, die hieronder worden opgesomd, komen pijnlijk vaak voor in bedrijfsplannen voor in een vroeg stadium.
1. Je hebt de cashflow verwaarloosd
De meeste early-stage businessplannen richten zich bijna uitsluitend op winstgevendheid, de mogelijkheid om meer inkomsten te genereren dan je uitgeeft aan bijbehorende kosten. Maar nog belangrijker is het idee van cashflow, die bepaalt hoeveel geld je bedrijf op een bepaald moment bij de hand heeft. Technisch gezien kan een bedrijf winstgevend zijn op papier, maar heeft het nog steeds problemen met de cashflow; stel je bijvoorbeeld een scenario voor waarin de facturen zich opstapelen en je klanten hun facturen niet op tijd betalen. Negatieve cashflow kan leiden tot een faillissement en ineenstorting, dus zorg ervoor dat een cashflow managementstrategie deel uitmaakt van je businessplan.
2. Je hebt te veel waarde gehecht aan je belangrijkste idee
Ja, je idee is belangrijk, maar het is niet het belangrijkste in je businessplan. Als je je idee op een voetstuk hebt gezet en je hebt een aantal van de fijnere details om je heen geschoven met de gedachte “Het idee is goed genoeg om op zichzelf te werken”, heb je een gebrekkig businessplan gemaakt. Zelfs de beste ideeën hebben een praktische basis nodig om te slagen. Je moet je hier minder richten op het ‘wat’ en meer op het ‘hoe’, ‘waar’ en ‘wanneer’.
3. Je bent niet specifiek genoeg geweest
Bij het stellen van doelen, het beschrijven van scenario’s of het maken van lange termijn modellen, moet je specifiek zijn. De meeste nieuwe ondernemers slaan de details over ten gunste van vage beschrijvingen, zoals “significante groei in de eerste paar jaar” in plaats van “40 procent stijging van de omzet in het eerste jaar, en 30 procent in het tweede jaar”. Daar zijn twee redenen voor: luiheid (of een gebrek aan specifieke informatie), of de angst dat je nummers verkeerd zijn. Het is goed om verkeerd te zijn, maar je moet specifiek zijn als je meetbare, bruikbare doelen wilt hebben.